x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
NU’91 tegen herverzekering derde WW-jaar VVT

NU’91  vindt het een ongewenste ontwikkeling als de afspraken voor herverzekering van het derde WW-jaar in de VVT van toepassing worden op de hele sector. NU’91 heeft samen met FBZ vanaf het begin aangegeven geen voorstander van deze afspraken te zijn. Ze zijn overbodig in het licht van de huidige arbeidsmarkt en die van de komende jaren. Werknemers in de VVT gaan er bovendien zelf voor betalen, terwijl ze er geen gebruik van zullen maken. Dit maakt de sector niet aantrekkelijker voor mogelijke nieuwe werknemers, terwijl die zo hard nodig zijn. 

NU’91 en FBZ hebben daarom bij de minister van SZW gezamenlijk bedenkingen ingediend tegen het verzoek van ActiZ, Zorgthuis.nl (voorheen: BTN), FNV en CNV om de gemaakte afspraken algemeen verbindend te verklaren.

Aanleiding

Werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuis.nl en werknemersorganisaties FNV en CNV zijn op grond van oude afspraken in het sociaal akkoord 2013 (een tijd van economische crisis en hoge werkloosheid) een afspraak overeengekomen om het derde WW-jaar te repareren. Ze hebben bij SZW een verzoek ingediend om deze afspraken algemeen verbindend te verklaren (link naar Staatscourant 22 oktober 2018). Indien dit doorgaat, is de regeling automatisch van toepassing op alle werknemers in de VVT.

Tegenkracht

Omdat de regeling indruist tegen onze opvattingen, hebben we het volgende gedaan:

1. Vanaf het begin hebben we aangegeven tegen deze afspraken voor reparatie van het derde WW-jaar in de sector VVT te zijn (nieuwsbericht 20 juni 2018).

2. De afspraken over herverzekering tussen ActiZ, Zorgthuis.nl, FNV en CNV hebben we niet ondertekend.

3. We hebben bedenkingen ingediend bij het ministerie van SZW.

4. Ook hebben we dispensatie aangevraagd.

Duidelijke informatie

We vinden dat jullie helder en eerlijk geïnformeerd moeten worden, omdat er verschillende geluiden verspreid worden over nut en noodzaak van reparatie van het derde WW-jaar.

Wij houden jullie op de hoogte.