x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
VGN schort overleg GHZ op

Al twee maanden weigert werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) te praten met NU’91 en de andere werknemersorganisaties. De VGN heeft al het overleg over de arbeidsvoorwaarden en het overleg over de arbeidsmarkt opgeschort. Aanleiding is een meningsverschil over hoe we verder moeten met de uitkomsten van het onderzoek over onregelmatig werken.

De werknemersorganisaties hebben de VGN direct laten weten het onbegrijpelijk te vinden dat zij alle overleggen opschorten. Dit betekent dat er ook niet meer gesproken wordt over het bedenken van oplossingen voor andere problemen in de branche, zoals de groeiende werkdruk, het toenemende personeelstekort en de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook de uitwerking van gemaakte cao-afspraken ligt stil.

Aanleiding voor het opschorten

Bij het bespreken van de onderzoeksresultaten over onregelmatig werken werd duidelijk dat wij op een andere koers zitten dan de VGN. Uit het onderzoek blijkt dat geen werknemer zit te wachten op een verandering van de huidige ORT-regeling. De grootste ongemakken van onregelmatig werken zijn de laat-vroeg combinatie en diensten die de nachtrust verstoren. Hier zouden wij graag iets aan doen, maar de VGN wil experimenteren met het wijzigen van de ORT. Volgens  ons maakt tornen aan de ORT -een belangrijk onderdeel van het inkomen- het werken in de gehandicaptenzorg minder aantrekkelijk.

Werknemersorganisaties blijven aandringen op overleg

Wij hebben de VGN gevraagd op korte termijn met ons verder te praten over de aanpak van de problemen in de gehandicaptenzorg. De werknemersorganisaties proberen de vertraging zo veel mogelijk te beperken door onderling te bespreken wat er wél mogelijk is. Maar de arbeidsmarkt is gebaat bij een gezamenlijke aanpak van werkgevers en werknemers. Helaas gaat de VGN al twee maanden niet in op ons verzoek. Wij blijven bij de VGN aandringen op overleg.

Meer weten? Bekijk hier de infographic met de uitkomsten van het onderzoek naar onregelmatig werken. Het onderzoeksrapport is op opvraagbaar via stag@caop.nl