x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
Lid NU’91 bij Nationaal Zorg Debat
Tijdens het Nationaal Zorg Debat - Klem op de Werkvloer – van Omroep MAX belichtte intensive care verpleegkundige en NU’91-lid Sacha Hubert maandag 2 december live op televisie de toenemend ongezonde werkdruk in het ziekenhuis. Zij vertelde hoe aanhoudende productie-eisen bij een krimpende personele bezetting zorgen voor overbelasting. Zij overwoog zich ziek te melden. Tot zij besefte dat niet zij ziek is, maar het financieringssysteem dat een ziekenhuis tot fabriek maakt. Zij koos ervoor uit dit systeem te stappen en diende haar ontslag in.

“Vertrekken lost natuurlijk het probleem niet op, maar geeft me wel ruimte om met NU’91 te proberen iets aan deze ongezonde arbeidsomstandigheden te verbeteren,” zegt Sacha.

“Dat verbeteren begint bij een betere cao. Uit de nieuwe cao moet blijken dat de werkgevers erkennen dat het nu crisis is op de werkvloer en dat het een ramp wordt als de arbeidsomstandigheden niet gezonder worden en nog meer collega’s uitvallen of vertrekken.”

Zodra de cao-onderhandelingen zullen worden hervat zet NU’91 - zonder compromissen - in op een arbeidsvoorwaardenpakket dat bijdraagt aan behoud van verpleegkundigen & verzorgenden en vermindering van de werkdruk.

Om te beginnen eist NU’91 onder meer een fatsoenlijke loonsverhoging, voldoende, ononderbroken, vrije tijd na een reeks diensten en een passende toeslag op het werken van extra diensten. Het wordt hoog tijd dat de ‘productie’ op de capaciteit van de ingeroosterde verpleegkundigen & verzorgenden wordt afgestemd. Dat zij zich met steeds minder collega’s moeten aanpassen aan starre productienormen, kost hen hun gezondheid. Dat vindt NU’91 onacceptabel.

“Met hun managementtaal spreken beleidsmakers en managers zo abstract over patiënten, verpleegkundigen & verzorgenden en patiëntenzorg, dat elk gevoel eruit verdwijnt. Het gaat daar niet meer over mensen, maar over cijfers. Waarmee alle empathie het raam uit vliegt,” aldus Sacha