x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
Landelijke actiedag

NU’91 roept samen met de andere bonden op tot een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Eén keer eerder werd in Nederland een landelijke stakingsdag georganiseerd, het was de VVIO, de actiegroep waar NU’91 uit is ontstaan, die hier toen toe opriep. De acties van nu zullen plaats vinden omdat het nog steeds niet is gelukt om een goede cao voor de ziekhuismedewerkers in Nederland te sluiten.

De komende tijd zullen wij met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. Wij verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.


Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid.
NU’91 en de overige vakbonden willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen wij goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bood in het laatste informele overleg een eenmalige (naar rato dienstverband) van bruto €1.000,- voor 2019, 4% op 1 jan 2020 en 4% op 1 jan 2021. Dat is een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wil de NVZ verslechteringen doorvoeren zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar. Tevens willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%.